Rijhuis

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second empirestijl, waarvoor bouwaanvraag van 1854. Benedenverdieping verbouwd tot winkelpui met klassieke ordonnantie tussen composiete pilasters. Op bovenverdiepingen met in hoogte afnemende bouwlaag rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, op de tweede en derde bouwlaag voorzien van doorlopende lekdrempels en zeer weelderig uitgewerkte stucsluitstenen, in geprofileerde lijsten; op de laagste vierde verdieping eenvoudiger afwerking en afzonderlijke dorpels op consoles. Vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1854, Modern Archief 20.105/3, dossier 601.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1979

Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5346 (geraadpleegd op 27-11-2020)


Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Winkelhuis in Louis-Philippestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1854 gebouwd door Johannes Mathias Coninckx, mogelijk voor eigen rekening. Over het oeuvre van deze bouwkundige en meester-metser, die op 41-jarige leeftijd overleed, is weinig bekend. Gesloopt voor een nieuwbouwflat in 1983.

Rijwoning met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak. Klassieke winkelpui met zijportaal, composiete pilasters en entablement, bekroond door een gevelbreed balkon met ijzeren borstwering. In hoogte afnemende registers van rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting. De eerste twee verdiepingen worden geaccentueerd door kordonvormende lekdrempels en weelderig uitgewerkte stucsleutels; eenvoudiger afwerking en afzonderlijke lekdrempels met consoles op de derde verdieping. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#601.

Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum: 2017

Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203545 (geraadpleegd op 27-11-2020)