erfgoedobject

De Gouden Leeuw

bouwkundig element
ID
5348
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5348

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de 19de eeuw. Advocaat Gustave Stoop (Antwerpen, 1851-Antwerpen, 1927), liet in 1899 door de architecten Léonard en Henri Blomme de gevel verhogen en de inkomdeur verplaatsen. In het bouwdossier ontbreekt het plan van deze ingreep. Het pand werd eind februari 1945 zwaar beschadigd door een vliegende bom, die de aanpalende gebouwen op de kruising van Lange en Korte Klarenstraat in puin legde.

De verbouwing van "De Gouden Leeuw" behoort tot het late gemeenschappelijke oeuvre van de gebroeders Blomme, die tussen 1876 en 1906 voor tal van bouwprojecten samenwerkten. Daarnaast voerden beiden ook in eigen naam belangrijke architectuuropdrachten uit, en bekleedde Léonard Blomme van 1869 tot 1899 het ambt van provinciaal architect voor het arrondissement Mechelen. Tot hun belangrijkste gezamenlijke realisaties behoren het Jongensweeshuis uit 1876-1881 in de Durletstraat, het Gemeentehuis van Borgerhout uit 1886-1889, en tijdens de jaren 1890 een reeks vastgoedprojecten voor de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in de wijk Zurenborg, alle in neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak dat in de naoorlogse periode werd vervangen door een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bewaarde muurankers, mogelijk in bak- en zandsteenbouw, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, kordonvormend op de eerste verdieping; de huidige hardstenen omlijstingen van de bovenvensters zijn een recente toevoeging. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel uit 1899, rest slechts de houten kroonlijst met tandlijst.

Barok rondboogpoortje in een markante omlijsting uit blauwe hardsteen, gedateerd 1655. Geprofileerd en geblokt beloop met neuten, imposten en voluutsleutel, onder een gebroken, gestrekte waterlijst met bewerkte voluutconsoles. Een spiegelboogvormige, getraliede oculus in geriemde omlijsting met sluitsteen vormt de bekroning, gevat tussen voluutvormige vleugelstukken, en afgewerkt met een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden. Bewaarde houten inkomdeur met paneelwerk en spijkerbeslag, centraal gemarkeerd door een leeuwenkop en in het boogveld door rolwerkschelp.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1899#266; foto FOTO#11111.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Gouden Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5348 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.