Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Dit neoclassicistische winkelpand werd volgens een bouwdossier van 1861 gebouwd voor de heer Thomas, naar een ontwerp van Jacobus Franciscus Lega. Deze aannemer was in Antwerpen actief van omstreeks 1840 tot begin jaren 1880.

De woning telt drie traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak en kent een zeer eenvoudige, conventionele indeling van de bovengevel, met tot kordons doorgetrokken lekdrempels van de rechthoekige vensteropeningen, klassieke beëindiging van de gevel met kroonlijst op consoles waartussen spiegels en een tandfries. Op de begane grond een houten winkelpui met zware puilijst waaronder een deur in de linker travee en een etalage in de twee rechter traveeën zijn gevat. Sinds begin de 20ste eeuw vormt het handelsgelijkvloers één geheel met de apothekerswinkel op de hoek.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1861#437.

Auteurs:  Hooft, Elise

Winkelhuis ()

Winkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second empirestijl, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw met bewaarde houten winkelpui en enkelhuisopstand; voornamelijk gemarkeerd door de brede kroonlijst op uitgelengde consoles, omlopende platte banden en kleine sluitstenen. Monumentale, gekorniste kroonlijst op tandlijst en uitgelengde consoles, waartussen casementen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine