Sint-Niklaas ()

Traditioneel breedhuis uit de 17de eeuw, dat de overbouwde doorgang naar de Sint-Nicolaasplaats incorporeert, en eertijds eveneens toebehoorde aan het meerseniersgilde.

Rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Gerestaureerde, verankerde lijstgevel met getrapt dakvenster boven de middenpartij, in bak- en zandsteenbouw. Op de bovenverdieping, aangepaste vroegere kruiskozijnen, met bewaarde kwartholle negblokken en verlaagde dorpels. Boven de eenvoudige daklijst een imposant tweeledig dakvenster met getrapte top van vijf treden en topstuk, geopend door twee rondboogvensters in zandstenen omlijsting met sluitsteen, waarboven een luikgat met uitstekende latei en steigergat. De brede schouderboogpoort in hardstenen omlijsting van de doorgang, dateert uit het midden van de 18de eeuw.

Houten winkelpui in art-nouveaustijl, in 1907 geplaatst door de aannemer-schrijnwerker Alphonse Van Looveren-Van De Leur. Pui met zijportaal, pilasters, rolluikkast, en typisch bovenlicht, het schrijnwerk met roeden in zweepslagstijl.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Sint-Niklaas ()

Breedhuis met toegang tot voornoemde Sint-Niklaasplaats (nummer 35), zogenaamd "Sint-Niklaas", eertijds eveneens toebehorend aan het ambacht der meerseniers. Momenteel sterk aangepast en vernieuwend gerestaureerd winkel- en woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Verankerde lijstgevel met verhoogde, getrapte middenpartij, in traditionele bak- en zandsteenstijl. Op de bovenverdiepingen bewaarde, zichtbare sporen van kruiskozijnen, heden verlaagd en van rollagen voorzien (kwartholle negblokken). Boven de eenvoudige daklijst een imposant tweeledig dakvenster, geopend door twee rondboogvensters in zandstenen omlijsting met sluitsteen, waarboven een luikgat met uitstekende latei en steigergat. Getrapt bovendeel (vijf treden + topstuk). Gewijzigde benedenverdieping met brede schouderboogpoort in omlijsting en recente houten winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine