erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
5353
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5353
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, opdrachtgever, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel werd recent opnieuw bekleed, met verwijdering van het stucdecor.

Horizontale gevelopbouw door middel van doorlopende kordons en monumentale kroonlijst op tandlijst en klossen, afwisselend met bewerkte consoles. Rechthoekige vensters oorspronkelijk in geriemde omlijsting met oren en geblokte sleutel; gietijzeren parapetten. De klassieke houten winkelpui met zijdportaal en privé-ingang, pilasters en entablement is recent verwijderd.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5353 (Geraadpleegd op )