Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, opdrachtgever, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel werd recent opnieuw bekleed, met verwijdering van het stucdecor.

Horizontale gevelopbouw door middel van doorlopende kordons en monumentale kroonlijst op tandlijst en klossen, afwisselend met bewerkte consoles. Rechthoekige vensters oorspronkelijk in geriemde omlijsting met oren en geblokte sleutel; gietijzeren parapetten. De klassieke houten winkelpui met zijdportaal en privé-ingang, pilasters en entablement is recent verwijderd.


Bron: -
Auteurs:  Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Braeken, Jo; Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203611 (geraadpleegd op )


Winkelhuis ()

Winkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Horizontale gevelopbouw door middel van doorlopende kordons en monumentale kroonlijst op tandlijst en klossen, afwisselend met bewerkte consoles. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren en geblokte sleutels. Gedeeltelijk bewaarde pui met twee zijdeuren en als pilasters uitgewerkte penanten.


Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs:  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5353 (geraadpleegd op )