Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

Laatclassicistisch hoekhuis ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Lange Nieuwstraat en Borzestraat, een samenstel van twee panden waarvan één heropgebouwd in 1872 en één met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, aangepast in 1878.

Het hoekpand van twee bij twee traveeën werd in 1872 heropgebouwd in opdracht van de drukker, lithograaf en handelaar in kantoorbenodigdheden Jos. Henri Dominique Ratinckx. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Wegens schade opgelopen door het instorten van de aanpalende panden Lange Nieuwstraat 9 en 11, diende het huis dat eerder dit perceel innam te worden gesloopt. Het betrof de rechter helft van een monumentaal diephuis in renaissancestijl uit de 16de eeuw, dat in 1839 door J.B. Huysmans in neoclassicistische stijl was aangepast, en dat Ratinckx minstens sinds 1858 in eigendom had. Hij liet in 1878 de gevel van het aanpalende pand van twee traveeën zijde Borzestraat door de aannemer Guillaume Claes aanpassen aan het hoekgebouw. Het betreft in kern een traditioneel diephuis met insteek dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, waarvan de topgevel in de vroege 19de was aangepast tot lijstgevel.

Hoekhuis van twee bij vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de Lange Nieuwstraat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een plint uit blauwe hardsteen, waarvan de laatste twee traveeën mogelijk zijn opgetrokken in bak- en zandsteenbouw verankerd door smeedijzeren muurankers. Geleed door de puilijst, wordt de opstand zijde Lange Nieuwstraat opvallend bekroond door een gevelbreed houten driehoekig fronton met tandlijst. De vierde travee, oorspronkelijk de laatste travee van het hoekpand uit 1872, is als risaliet uitgewerkt. Registers ven rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, onderdorpel en gietijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Twee dakkapellen met driehoekige fronton boven de zijgevel. De winkelpui met zijportaal is licht aangepast door het inbrengen van een bijkomende deur in de vitrine van de zijgevel.

Op de hoek een Madonna met kind, afkomstig van het pand op de diagonaal tegenoverliggende hoek van Lange Nieuwstraat en Borzestraat, gesloopt voor de uitbreiding van de Banque d’Anvers. Bij de overbrenging in 1901, werd het beeld op een nieuwe sokkel geplaatst, en voorzien van een nieuw baldakijn, beide uit natuursteen. Het gepolychromeerde en vergulde, lindehouten beeld, dat uit de late 17de of de vroege 18de eeuw dateert, onderging in 1997-2003 een restauratie door An Tant.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1872#903, 1878#1023, 1839#125 en 1858#621.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis ()

Hoekhuis van twee + vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, nu met vroeg-19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern (muurankers). Eenvoudige, rechthoekige vensters met gietijzeren leuningen. Opvallende gevelbekroning door middel van een driehoekig fronton met tandlijst. Twee dakkapellen op de langszijde onder driehoekige frontons. Op de tweede bouwlaag een Madonna met kind onder baldakijn.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine