Winkelhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Winkelhuis in Louis-Philippestijl op de hoek van Lange Nieuwstraat en Borzestraat, volgens de bouwaanvraag uit 1851 opgetrokken in opdracht van Constantin Van den Nest. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. In 1853 werd het schrijnwerk van de begane grond aangepast.

Hoekgebouw van drie bij zes traveeën en vier bouwlagen, de tweede opgevat als entresol, onder een leien schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een korte hardstenen plint. Regelmatig van ordonnantie, is de opstand opgebouwd uit registers van korfboogopeningen op hardstenen lekdrempels. Oorspronkelijk bevond het winkelportaal zich in de middenas zijde lange Nieuwstraat en de privé-inkom in de eerste travee zijde Borzestraat. De bovenvensters onderscheiden zich door geprofileerde dagkanten, een decoratieve onderdorpel en fraaie gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#210 en 1853#682.