Teksten van Burgerhuis met beaux-artsgevel

Burgerhuis met beaux-artsgevel ()

Laatclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1811 opgetrokken in opdracht van Charles Joseph Xavier de Knyff (Antwerpen, 1754-1826), eigenaar van het aanpalende herenhuis. In 1911 liet de weduwe Alfons Scheepers de gevel in beaux-artsstijl verbouwen en verfraaien, met vernieuwing van het dak. Uit de bouwdossiers van 1811 noch 1911, vallen ontwerpers noch aannemers af te leiden.

Rijwoning van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijk vlak bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met een naar boven toe verkleinende ordonnantie van rechthoekige muuropeningen op lekdrempels, werd afgewerkt door een mezzanine met tijdens de vroege jaren 1800 vaak voorkomende, amandelvormige venstertjes. De gevelverbouwing uit 1911 betrof het verhogen van de tweede verdieping, het toevoegen van een geblokt parement en geprofileerde plint uit blauwe hardsteen aan de pui, en een gecementeerde bekleding in imitatie-natuursteen en kordonvormende lekdrempels aan de bovenbouw. Een decoratief paneel met driehoekig fronton voorzien van en geflankeerd door guirlandemedaillons, accentueert de middenas van de eerste verdieping, waarvan de vensteromlijstingen zijn versierd met festoenen, en de borstwering met spiegels en guirlandes. De hoge tweede verdieping onderscheidt zich door rechthoekig vierlicht, geritmeerd door pilasters met gecanneleerde basis en alternerend een Ionisch kapiteel. Een klassiek hoofdgestel met guirlandemedaillons op de casementen van de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Gebogen smeedijzeren tralies uit 1811 op de begane grond; gietijzeren voetschraper en parapetten.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#292 en 1911#1062.

Burgerhuis ()

Fraai gedecoreerd enkelhuis van respectievelijk drie, twee, vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in een neo-Lodewijk XVI-stijl, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Strikt horizontale gevelindeling met doorlopende dorpels, puilijst, kordons en kroonlijst op klossen en tandlijstje. Geblokte begane grond op arduinen plint met rechthoekige deur onder oorspronkelijk rechthoekig bovenlicht en twee getraliede rechthoekige vensters, eveneens met originele roedeverdeling. Tweede bouwlaag, verrijkt met plastisch uitgewerkte guirlandes en een centraal, decoratief paneel, onder een driehoekig fronton met tandlijst. Vier smallere vensters van de derde bouwlaag gescheiden door vlakke Ionische pilasters, welke het hoofdgestel dragen, waarin casementen- met decoratieve medaillons.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine