Twee burgerhuizen

Gemeente Bilzen

• Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Typologieburgerhuizen

Beschrijving

Twee gelijkaardige huizen, nummer 23 een dubbelhuis, nummer 25 een enkelhuis, van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Nummer 23 heeft twee dakkapellen en de oorspronkelijke, houten kroonlijst op versierde consoles. Bakstenen gebouwen op een gebouchardeerde, hardstenen plint. Hardstenen banden. Getoogde muuropeningen in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen afwerking (druiplijst en sluitsteen); kordon vormende, hardstenen lekdrempels. Nummer 23 heeft twee grote, rechthoekige winkelpuien en een rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting, laatstgenoemde met getoogd bovenlicht (aanpassing ?).