Meergezinswoning met café in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning met café in art-decostijl gebouwd in opdracht van Margaretha Beuselinck, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1928. Het project betrof de verbouwing van een bestaand pand, waarvan vermoedelijk enkel de buitenmuren behouden bleven.

Het pand behoort tot de laatst gekende realisaties van Louis Hamaide. Als architect actief vanaf omstreeks 1880, beantwoordden zijn vroege ontwerpen overwegend aan het conventionele neoclassicisme. Kort vóór de eeuwwisseling liet hij zich opmerken met de rijk geornamenteerde neorenaissance-architectuur van het hotel Dierckx en het winkelhuis Heye in de Leysstraat. Omstreeks 1905 leverde de architect een bescheiden bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, maar bleef simultaan ook ontwerpen in een klassiek geïnspireerd eclecticisme. Hamaide sloot zijn loopbaan in 1925 stijlvol af met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Beschilderd, gecementeerd gevelfront met een kepervormige bekroning en topstuk. De verticaliserende gevelopbouw met bredere middenas, wordt gemarkeerd door slanke, als lisenen uitgewerkte penanten met geblokte basis en topstuk, op de hoeken doorgetrokken in postamenten. Rechthoekige vensters met lekdrempel en verdiepte borstwering. In het gevelontwerp wordt de drieledige cafépui met middenportaal geflankeerd door de privé-ingang, beide bekroond door een trapezoïdaal bovenlicht met bewerkte posten, zoals het schrijnwerk in typische art-decostijl. De huidige hardstenen pui, die uit gekoppelde, geprofileerde korfbogen met sluitsteen bestaat, dateert mogelijk van een latere verbouwing.

Volgens de bouwplannen beslaat het café de begane grond, met in de achterbouw over drie niveaus verbonden door een spiltrap de woning van de caféhouder. De eerste en tweede verdieping vormen huurkwartieren van twee kamers met wc, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.