erfgoedobject

Sint-Franciscus

bouwkundig element
ID: 5364   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5364

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Franciscus
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voorname herenwoning, tijdens de 16de eeuw genaamd "Sint-Franciscus", in kern waarschijnlijk opklimmend tot 1458 welke onder meer eigendom was van de financier Lazarus Tucher (1491-1563) uit Nürnberg, raadsman van Keizer Karel, en van Thomas Gresham (1519-1579), stichter van de Londense Beurs.

De firma Eiffe & Cie, liet de aloude woning met haar merkwaardig interieur historiserend restaureren, vernieuwen en voor kantoren aanpassen naar ontwerp van de architect Joseph Hertogs uit 1927. Daarbij werd de tot patio getransformeerde binnenplaats uitgebreid met een kantoorvleugel en lokettenzaal, en de geveltop bekroond met een opgetuigd karveel uit smeedijzer. Ernst Eiffe (1858-1914), afkomstig uit Hamburg, werd door zijn huwelijk met Jeanne-Sophie Mogin in 1881 vennoot in het expeditiebedrijf Mogin, Straatman & Cie, in 1886 omgevormd tot Eiffe & Cie. Vervolgens richtte hij de rederij Union Line op, uitbater van scheepvaartlijnen tussen Antwerpen en het Verre Oosten, in samenwerking met de Nippon Yuschen Kaisha en de Hamburg Amerika Linie. Daarnaast was Eiffe & Cie actief in het verzekeringswezen en de import van petroleum, met installaties op Petroleum Zuid. Na zijn overlijden kwamen zijn zonen Ernest en Rodolphe aan het hoofd van het bedrijf te staan.

"Sint-Franciscus" werd in 2014-2017 samengevoegd met het aanpalende "Bolonia la Grassa", gerenoveerd en heringedeeld tot een wooncomplex met onderling verbonden binnenplaatsen.

Diephuis met traditioneel opgebouwde verankerde trapgevel (negen treden en topstuk) in bak- en zandsteenstijl van vier traveeën en drie bouwlagen op zandstenen sokkel met aflijnend profiel van arduin onder leien zadeldaken. Horizontale gevelmarkering door middel van speklagen, doorlopende dorpels en kordons, waartussen kloosterkozijnen met kwarthol geprofileerde negblokken, uitstekende bovendorpels en wigvormige ontlastingslintelen; vensterhekken op de begane grond. Hoge top verticaal gemarkeerd door overhoeks geplaatste pinakels; drielicht met lager centraal venster en omlopende druiplijst; een luikgat onder het steigergat. Merkwaardige hardstenen poort in régencestijl met spiegelboogvormig, geprofileerd beloop, bekroond door een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en voluutvormige sleutel; fraai bewerkte houten inkomdeur. Een hardstenen gevelsteen aangebracht bij de restauratie, vermeld de huisnaam, het jaar van oorsprong 1458 en van restauratie 1927.

De patio ontworpen door Joseph Hertogs, vormt een dubbelhoge, met een glaskap overdekte ruimte. Wandopbouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, met integratie van een hardstenen rondboogarcade met diamantkopsleutels op Toscaanse pilasters. Houten galerij ondersteund door drie korbelen met saterfiguren, afgeleid van de ontmantelde houten renaissance-erker van het herenhuis de Moelnere aan de Sint-Jacobsmarkt. Medaillons met Christoffel Columbus en Sint-Maarten naar Antoon van Dyck, en gevelsteen met drukkersmerk van Aldus Manutius. De fraaie stervormige stucgewelven van de arcade zijn bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1927#26921 en 1927#28705.
  • GRIETEN S. 2011: De staart van de sater. De loggia van het huis De Moelnere als icoon in de Antwerpse neo-architectuur, Infoblad Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis, 11, 5-13.
  • KURGAN-VAN HENTENRIJK G., JAUMAIN S. & MONTENS V. (red.) 1996: Dictionnaire des patrons en belgique. Les hommes, les entreprises, les réseaux, Brussel, 265.

Bron     : -
Auteurs : Braeken, Jo, Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Sint-Franciscus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5364 (Geraadpleegd op 25-05-2019)