Burgerhuis met laat-barokke poort

Beschrijving

Herenhuis dat in kern minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw, en mogelijk in laatclassicistische stijl werd aangepast in de vroege 19de eeuw. François Jacques De Coster-Van Gingelen liet in 1845 de bovenvensters verlagen, cordonvormende lekdrempels en een klassiek hoofdgestel aanbrengen. In opdracht van de arts Alexander Schobbens (Berchem, 1837-Antwerpen, 1906) werd de tweede verdieping verhoogd door de architect François Baeckelmans. Het pand is omstreeks 2000 samengevoegd met het aanpalende "Prins van Loreynen" en grondig gerenoveerd.

François Baeckelmans was als architect actief van vermoedelijk midden jaren 1850 tot zijn overlijden in 1896. Vroeg in zijn loopbaan voltooide hij enkele belangrijke ontwerpen van zijn vroegtijdig overleden, jongere broer Louis Baeckelmans, waaronder het Gerechtshof aan de Britselei. In zijn eigen ontwerpen verruilde hij het conventionele neoclassicisme al in een vroeg stadium voor de pittoreske neo-Vlaamserenaissance of de neogotiek. Tijdens de latere jaren 1880 ontwierp Baeckelmans het grauwzustersklooster in de Lange Sint-Annastraat, het redemptoristenklooster aan het Hopland en het Instituut Onze-Lieve-Vrouw aan de Amerikalei. Tot zijn laatste realisaties behoort de Sint-Rochuskerk met pastorie te Deurne.

Rijwoning met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gerenoveerde lijstgevel met verbouwde pui. Eenvoudige ordonnantie met registers van rechthoekige vensters op cordonvormende lekdrempels, op de eerste verdieping voorzien van gietijzeren leuningen uit 1845. Spiegelboogpoort in een laat-barokke omlijsting uit blauwe hardsteen, te dateren in de eerste helft van de 18de eeuw. Kwarthol geprofileerd beloop met neuten en imposten, gevat in een geprofileerd spiegelboogveld met voluutjes, onder een gestrekte waterlijst.

• Stadsarchitect Antwerpen, bouwdossiers 1845#40 en 1874#416.