Katoenfabriek Textiles d'Eecloo

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Eeklo
Deelgemeente Eeklo
Straat Zuidmoerstraat
Locatie Zuidmoerstraat 61, Eeklo (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Eeklo (adrescontroles: 05-06-2008 - 05-07-2008).
  • Inventarisatie Eeklo (geografische inventarisatie: 01-05-2001 - 31-05-2002).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Katoenfabriek Textiles d'Eecloo

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Katoenfabriek Textiles d'Eecloo: onderdelen

Deze bescherming is geldig sinds 30-04-2004.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige katoenfabriek Textiles d’Eecloo, beschermd als monument bij ministerieel besluit van 30.04.2004.

In 1912 bouwde de in 1911 opgerichte s.a. Textiles d’Eecloo op een binnenterrein tussen de Zuidmoerstraat en de Euerardstraat een Tisseranderie de coton à vapeur, toegankelijk via een chemin d’exploitation. Even na de Eerste Wereldoorlog werden de gebouwen door de vennootschap - die vermoedelijk in liquidatie ging - verkocht aan de fabrikant Alfons-Jan Schellaert-De Pau uit Wakken. In 1937 werd het complex - na de dood van A.-J. Schellaert overgenomen door Gilles Noël Van Doorne, een fabrikant uit Eeklo, die het textielbedrijf omvormde tot stoomvellenbereiderij en aan de kop een woning toevoegde. De vellenfabriek bleef tot 1954 actief. In dat jaar werd de technische installatie verwijderd, en sindsdien worden de gebouwen als stapelruimten gebruikt.

De oorspronkelijke gebouwen uit 1911 blijven opmerkelijk goed herkenbaar bewaard. Men bemerkt duidelijk het ketelhuis annex stoommachinelokaal en schouw, de weverij onder sheddaken, en de ververij. Deze laatste was tijdens ons plaatsbezoek niet toegankelijk.

Het ketelhuis is een typische niet-onderkelderde constructie met één bouwlaag waarboven zich een betonnen watertank bevindt. Het aanpalende machinehuis is onderkelderd en heeft daardoor een verhoogd vloerniveau (via vijf treden te bereiken). Machinehuis onder pannen zadeldak. Beide gebouwen zijn opgetrokken in een kleurrijke baksteenarchitectuur (grijsbruine gevels met decoratief gebruik van helrode baksteen boven boogramen en gele baksteen voor pseudo-speklagen). Houten spant.

Aan de top afgebrokkelde ronde fabrieksschouw.

Weverijgebouw met één bouwlaag onder zaagdaken rustend op geklonken enkelgekruiste parallelliggers met verticalen, met bouten geassembleerd, rustend op gietijzeren kolommen. Voormalige ververij eveneens onder sheddaken, met oorspronkelijk boogramen (dichtgemetseld), onder boog in rode baksteen en gele bakstenen als imitatiesluitsteen, rustend op doorlopende horizontale band in gele baksteen. Voormalige ververij eveneens onder sheddaken, met oorspronkelijk boogramen (dichtgemetseld), onder boog in rode baksteen en gele bakstenen als imitatiesluitsteen, rustend op doorlopende horizontale band in gele baksteen.

  • Kleio nv heritage consultants, Industrieel Erfgoed in Eeklo.

Bron: -

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 2002

Relaties

maakt deel uit van Zuidmoerstraat

Zuidmoerstraat (Eeklo)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.