Teksten van De Witte Engel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5370

De Witte Engel ()

Herenhuis met traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in régencestijl werd aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw. Franciscus De Wolf voegde in 1852 de hardstenen lekdrempels toe; een project uit 1854 voor de verhoging van de halve topgeleding tot een volwaardige verdieping met klassiek hoofdgestel vond geen doorgang. Opdrachtgever van deze werken was de dispacheur Augustin Louis Jaumar (Amsterdam, 1796-Antwerpen, 1895), echtgenoot van (Marie-Antoinette Cambier), die eveneens in 1854 op het aanpalende perceel een neoclassicistisch herenhuis liet optrekken.

Rijwoning met dubbelopstand van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een plat dak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers met gekrulde spie, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Registers van rechthoekige vensters met lekdrempel. Spiegelboogdeur en -bovenlicht in hardstenen régence-omlijsting, met kwarthol geprofileerd beloop, neuten en schelpsleutel, onder een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden; smeedijzeren waaier met radiaal patroon. Het eenvoudige hoofdgestel met kroonlijst, werd vermoedelijk samen met het platte dak aangebracht tijdens het interbellum.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1852#152 en 1854#624.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Witte Engel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203604 (geraadpleegd op ).


De Witte Engel ()

Herenhuis zogenaamd "De Witte Engel". Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel in Lodewijk XV-stijl, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw met kleine aanpassing in 1854. Benevens de traditionele gevelindeling met rechthoekige vensters op lekdrempels: een interessante poort opgenomen in een spiegelboog, omlijsting van hardsteen op kleine neuten; bovenlicht met 18de-eeuws smeedwerk onder gebogen waterlijstje met gestrekte uiteinden.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1854, Modern Archief 20.105/3, dossier 624.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Witte Engel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5370 (geraadpleegd op ).