erfgoedobject

Classicistisch hoekcomplex

bouwkundig element
ID
5371
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5371

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch hoekhuis van Lange Nieuwstraat en Sint-Jacobstraat, waarschijnlijk in 1788 ontstaan uit de samenvoeging van vier oudere panden, en verbouwd tot apotheek. De vroegere huizen in de Lange Nieuwstraat droegen de namen "De Sinne" en "De Lelie", ook "Sint-Jacob in Galicië", en deze in de Sint-Jacobstraat "Den Soeten Naem Jesus" en "De Leeuwenbergh".

Hoekhuis van vijf/drie bij zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde, laatclassicistische lijstgevel uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heeft een traditionele kern uit de 16de of de 17de eeuw aangeduid door muurankers. Sobere gevelordonnantie met eenvoudige, rechthoekige vensters, hardstenen plint en lekdrempels. Beide hoektraveeën worden geaccentueerd door middel van een portaal en bovenvensters in een oplopende omlijsting uit blauwe hardsteen. Op de begane grond twee op elkaar gestelde rondbogen met kwarthol geprofileerd beloop, neuten, imposten, voluutsleutel en rankwerk in de zwikken; aansluitend vensters in geriemde omlijsting met waterlijst. Het portaal is geïntegreerd in een hardstenen pui die uit vier gekoppelde, kwarthol geprofileerde kozijnen bestaat zijde Lange Nieuwstraat, onder een omlopende puilijst. Eenvoudige, houten, geprofileerde kroonlijst, waarboven drie dakkapellen met driehoekig fronton en voluten.

Stadsarchief Antwerpen, foto FOTO-OF#6696.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch hoekcomplex [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5371 (Geraadpleegd op 22-06-2021)