erfgoedobject

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID
5374
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5374

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van Jos Peeters, naar een ontwerp door Jacobus Franciscus Lega uit 1855. Deze aannemer was in Antwerpen actief van omstreeks 1840 tot begin jaren 1880. Het pand verving een traditioneel diephuis met trapgevel.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met nadrukkelijk horizontale geleding, waarvan de begane grond is verbouwd tot winkelpui. Registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, markant bekroond door stucsleutels in een rankwerkdecor. Een doorgetrokken, geajoureerde balustrade met postamenten accentueert de eerste verdieping; geprofileerde, kordonvormende lekdrempels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries, en een geprofileerde houten kroonlijst op plastische, uitgelengde voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1855#590.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5374 (Geraadpleegd op 19-06-2021)