Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5374

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van Jos Peeters, naar een ontwerp door Jacobus Franciscus Lega uit 1855. Deze aannemer was in Antwerpen actief van omstreeks 1840 tot begin jaren 1880. Het pand verving een traditioneel diephuis met trapgevel.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met nadrukkelijk horizontale geleding, waarvan de begane grond is verbouwd tot winkelpui. Registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, markant bekroond door stucsleutels in een rankwerkdecor. Een doorgetrokken, geajoureerde balustrade met postamenten accentueert de eerste verdieping; geprofileerde, kordonvormende lekdrempels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries, en een geprofileerde houten kroonlijst op plastische, uitgelengde voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1855#590.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203584 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel in second empirestijl, daterend van 1850-60, echter met storende verbouwing van de begane grond tot winkelpui. Horizontale ritmering van de gevel met doorlopende ajour bewerkte borstwering tussen postamenten op de tweede bouwlaag en doorlopende lekdrempels op de hoogste verdieping. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in geprofileerde riemlijstjes, uitlopend in decoratief uitgewerkte stucsleutels. Geprofileerde houten kroonlijst op zware, plastisch uitgelengde consoles.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5374 (geraadpleegd op ).