Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis opgetrokken in opdracht van A.A. Bal, naar een ontwerp door de schrijnwerker-aannemer François Van Exel uit 1851. Het betrof de verbouwing van een traditioneel breedhuis van twee bouwlagen en drie/twee traveeën, met een 'diamantpoortje' en een getrapt dakvenster van vier treden op schouderstukken. Het poortje en de kozijnen van de begane grond en bovenverdieping werden aangepast tot rechthoekige deur- en vensteropeningen, het dakvenster en de dakstructuur vervangen door een derde bouwlaag.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een een verkleinende ordonnantie van rechthoekige bovenvensters op hardstenen lekdrempels, afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. De klassieke houten winkelpui met zijportaal, bewerkte pilasters en entablement op consoles, vermoedelijk uit 1893 en nog geregistreerd omstreeks 1979, is verbouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1851#162 en 1893#1047.