Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer J. Govaerts-Claessens, naar een ontwerp door Victor Wittemans uit 1880. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van de architect, die tijdens zijn loopbaan in Antwerpen, van 1870 tot 1898, een conventioneel neoclassicisme beoefende.

Rijwoning van vier traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk met schijnvoegen op de eerste verdieping, rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui, met rondbogig zijportaal, pilasters, entablement en hardstenen plint. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting op doorgetrokken lekdrempels. Sluitstenen en balustraden accentueren de eerste verdieping, onderdorpels met drop de tweede. Een gekorniste houten kroonlijst op uitgelengde voluutconsoles, waartussen rechthoekige mezzaninevensters met lekdrempel, vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde winkelpui en vernieuwd vensterschrijnwerk.