Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1830 opgetrokken in opdracht van de koopman Louis Amand Joseph De Gruytters (°Antwerpen, 1772). Hij was een zoon en kleinzoon van stadsbeiaardiers Amandus Amatus Maria De Gruytters (Nieuwpoort, 1736-Antwerpen, 1805) en Joannes De Gruytters (Ieper of Nieuwpoort, 1709-Antwerpen, 1772). Sinds 1919 huisvestte het pand de handelsfirma Compagnie Continentale d’Importation. Deze liet in 1926 achteraan op het perceel zijde Lange Klarenstraat een kantoorgebouw optrekken naar ontwerp van architect Jan De Vroey.

Brede rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen onder een leien schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een pui uit blauwe hardsteen, met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het gedesaxeerde poortrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door een rechthoekige koetspoort in geriemde omlijsting met gestrekt entablement. Verder regelmatige registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, op de bovenverdiepingen in geriemde, hardstenen omlijsting, de topgeleding met onderdorpel. In de pui zijn de vensters voorzien van gebogen tralies met pijlpunten, op de bel-etage van borstweringen met gekruiste pijlen, beide uit smeedijzer. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste, houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging. Houten vleugeldeur en vensterschrijnwerk.

• SPIESSENS G. 2008: De Antwerpse stadsbeiaardiers Deel II: 1650-1897 [online].

Lift

In het trappenhuis is sinds het (vermoedelijk vroege) interbellum door een nog ongekende liftenbouwer een personenlift geïnstalleerd in een open schacht. De elektrische lift met metalen ophangsysteem ontsluit drie niveaus en biedt plaats aan vier personen (nominale last: 300 kg). Een decoratief metalen hekwerk van ongeveer 2,50 meter hoog schermt de open zijden af. Op de bordessen staan identieke metalen zwaaideuren, die op latere datum van beglazing werd voorzien. De bijhorende oproepknoppen met vermelding ‘lift’ zijn origineel en identiek. Een metalen harmonicadeur met koperen handgreep geeft toegang tot de liftkooi. De zij- en achterwand bestaan uit decoratieve houten paneelwanden van de kooi die worden doorbroken door drie getoogde glasramen. Tegen de achterste wand is een opklapbare zitstoel voorzien. In een zijwand is het gegraveerd metalen bedieningspaneel met zendknoppen ingewerkt. Centraal in het gevierendeeld houten plafond bevindt zich een origineel verlichtingselement. Onder het plafond zijn verluchtingsopeningen voorzien. In de machinekamer zijn de originele schakelkast, kabeltrommel en EMBA-elektromotor bewaard.

• Informatie verkregen via een mede-eigenaar (2 juni 2022).
Auteurs: Becuwe, Frank