Teksten van Neoclassicistisch herenhuis

Neoclassicistisch herenhuis ()

Neoclassicistisch herenhuis met dubbelhuisopstand, volgens de bouwaanvraag uit 1830 opgetrokken in opdracht van de koopman Louis Amand Joseph De Gruytters (°Antwerpen, 1772). Hij was een zoon en kleinzoon van stadsbeiaardiers Amandus Amatus Maria De Gruytters (Nieuwpoort, 1736-Antwerpen, 1805) en Joannes De Gruytters (Ieper of Nieuwpoort, 1709-Antwerpen, 1772). Sinds 1919 huisvestte het pand de handelsfirma Compagnie Continentale d’Importation. Deze liet in 1926 achteraan op het perceel zijde Lange Klarenstraat een kantoorgebouw optrekken naar ontwerp van architect Jan De Vroey.

Brede rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen onder een leien schilddak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een pui uit blauwe hardsteen, met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het gedesaxeerde poortrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door een rechthoekige koetspoort in geriemde omlijsting met gestrekt entablement. Verder regelmatige registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, op de bovenverdiepingen in geriemde, hardstenen omlijsting, de topgeleding met onderdorpel. In de pui zijn de vensters voorzien van gebogen tralies met pijlpunten, op de bel-etage van borstweringen met gekruiste pijlen, beide uit smeedijzer. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste, houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging. Houten vleugeldeur en vensterschrijnwerk.

• SPIESSENS G. 2008: De Antwerpse stadsbeiaardiers Deel II: 1650-1897 [online].

Auteurs:  Braeken, Jo

Herenhuis ()

Herenhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en drie bouwlagen. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, momenteel ontpleisterde lijstgevel in neo-classicistische stijl, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Begane grond van hardsteen, belijnd met imitatievoegen, uitstralend boven de van hekken voorziene rechthoekige vensters. Poortrisaliet met brede rechthoekige vleugeldeur, gevat in een sobere, geprofileerde omlijsting bekroond door een gestrekte waterlijst. Bovenvensters opgenomen in geprofileerde omlijstingen van hardsteen. Uitstekende bakstenen voor profilering van het entablement. Houten kroonlijst op sierlijke modillons.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine