De Clocke ()

Voormalige afspanning "de Clocke" die zich uitstrekte tot het Klapdorp, en waarvan de oudste vermelding uit 1560 dateert. In de tweede helft van de 19de eeuw was hier een bekende herberg en danszaal gevestigd, waar na de brand van de stadswaag in 1873 een tijdlang de officiële ijkdienst gevestigd was. In 1876 werd de vensterordonnantie van de bovenverdieping aangepast door de koopman en reder François Xavier Hubert Vrancken-Gevers (Antwerpen, 1815-Antwerpen, 1905), echtgenoot van Anne Joséphine Victoire Gevers (Antwerpen, 1814-Antwerpen, 1849).

Traditioneel breedhuis dat opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw, vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevel vermoedelijk uit bak- en zandsteenbouw, waarvan enkel de kwarthol geprofileerde plint deels is vrijgelegd, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De twee middentraveeën monden uit in een barokke, tweeledige verhoogde halsgevel uit de 17de eeuw. Geleed door een waterlijst, met een rondboogtweelicht in de eerste en ronde oculi in de tweede geleding, wordt deze laatste geflankeerd door voluten en bekroond door een gebogen fronton. Rondboogpoort in een eenvoudige, geblokte, hardstenen omlijsting met neuten, diamantkopimposten en -sleutel, en een geprofileerde archivolt, bekroond door een gestrekte, gekorniste waterlijst. Erboven een gevelsteen in halverheven beeldhouwwerk met afbeelding van een klok, die verwijst naar de huisnaam. Beide dateren uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Verder aangepaste rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sleutel en lekdrempel. Kwartholle daklijst afgewerkt met een vernieuwde kroonlijst.

Auteurs:  Braeken, Jo

De Clocke ()

Huis zogenaamd "de Clocke" uit de tweede helft van de 16de eeuw, waar na de brand van de stadswaag (1873) een tijdlang de officiële ijkdienst gevestigd was; in de tweede helft van de 19de eeuw een bekende herberg en danszaal. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met een verhoogde halsgevel boven de middentravee. Lijstgevel met bak- en zandstenen parement onder de bepleistering; muurankers met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige vensters met kwartholbeloop, drieledige top met twee rondboogvensters en kleine oculi. Links geblokte hardstenen rondboogpoort met sluitsteen en imposten bekroond met een gekorniste waterlijst en een halfverheven beeldhouwwerk met de afbeelding van een klok.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine