Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Neeckx, naar een ontwerp door Joannes Franciscus Scheepers uit 1869. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de linker portaaltravee. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles, waarvan de oorspronkelijk ijzeren borstwering is verwijderd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting. Postamenten en casementen accentueren de borstwering van de eerste verdieping. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met uitgelengde consoles rest slechts de houten kroon- en tandlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en benedenvensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

Auteurs:  Braeken, Jo

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met bouwaanvraag van 1869. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, versierde borstweringen op de tweede verdieping. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen aansluitend bij de doorlopende lekdrempels. Houten vleugeldeur met bovenlicht in een gelijkaardige omlijsting op neuten: bekronend gekornist balkon op zware consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1869, Modern Archief 20.128, dossier 407.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine