Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rijwoningen van drie traveeën, een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanine, onder pannen zadeldaken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door een entablement op consoles en een gietijzeren parapet. Een kroonlijst met tandlijst op gekoppelde consoles waartussen mezzaninevensters vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine