erfgoedobject

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
5399
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5399
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde, neoclassicistische burgerhuizen, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Rijwoningen van drie traveeën, een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanine, onder pannen zadeldaken. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door een entablement op consoles en een gietijzeren parapet. Een kroonlijst met tandlijst op gekoppelde consoles waartussen mezzaninevensters vormt de gevelbeëindiging.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5399 (Geraadpleegd op 26-02-2021)