erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
5400
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5400
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën, een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanine, onder een pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hoge hardstenen plint met twee rechthoekige souterrainvensters. Horizontaal geleed door cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Register van rondboogopeningen in vlakke omlijsting met sluitsteen op de begane grond, de deur met waaier. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping geaccentueerd door sluitstenen, op de tweede door lekdrempels op consoles. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, mezzanine en houten kroon- en tandlijst op gekoppelde consoles.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5400 (Geraadpleegd op 27-02-2021)