erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
5402
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5402
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen, waarin de versierde lekdrempels van de benedenvensters geïntegreerd zijn. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met oren en sierlijke sluitsteen. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op uitgelengde, bewerkte consoles waartussen casementen.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5402 (Geraadpleegd op 26-02-2021)