erfgoedobject

Salvator

bouwkundig element
ID: 5405   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5405

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Salvator
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woonwijk De Munt
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Voormalig dodenhuisje van Sint-Andries. In oorsprong samenstel van een traditioneel diep- en breedhuis op de hoek van Sint-Andriesstraat en Lange Ridderstraat, dat in kern opklom tot omstreeks 1600. Het pand werd geïntegreerd in het sociaal woonproject “De Munt”, uitgevoerd in 1974-1982 naar ontwerp van de architecten Lode Wouters, Fons Mostien en Boud Rombouts. Als enige bewaard relict van het oorspronkelijke bouwblok onderging het pand in deze periode een ingrijpende restauratie, waarbij van de oorspronkelijke bouwsubstantie vermoedelijk weinig of niets bewaard bleef.

Hoekgebouw van twee bij vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Lange Ridderstraat, pannen). Constructie uit rode baksteenbouw met een structuur uit zichtbeton voor de afgeschuinde pui. Trapgevel van zes treden met schouderstukken en tweeledige top aan de Lange Ridderstraat, en lijstgevel met twee getrapte dakvensters. Rechthoekige muuropeningen.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Andriesstraat

 • Is deel van
  Sociale woonwijk De Munt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Salvator [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5405 (Geraadpleegd op 09-07-2020)