erfgoedobject

Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
5406
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5406
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1881 gebouwd in opdracht van de heer A. Bruynseels. Het bouwproject omvatte eveneens vier beluikwoningen op de binnenplaats. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het complex is samen met het aanpalende hoekpand Rijke Beukelaarstraat omstreeks 1980 wegens bouwvalligheid gesloopt; het perceel wordt ingenomen door een nieuwbouwflat waarvoor bouwaanvraag uit 2007.

Rijwoningen van elk twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rusten op een doorlopende houten winkelpui. Deze laatste is van het klassieke type met pilasters en entablement, omvat twee winkels met zijportaal en een aparte toegang voor het achterliggende beluik. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met lekdrempel, op de tweede verdieping op een onderdorpel. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1881#990.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5406 (Geraadpleegd op 13-06-2021)