Teksten van Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl ()

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1881 gebouwd in opdracht van de heer A. Bruynseels. Het bouwproject omvatte eveneens vier beluikwoningen op de binnenplaats. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het complex is samen met het aanpalende hoekpand Rijke Beukelaarstraat omstreeks 1980 wegens bouwvalligheid gesloopt; het perceel wordt ingenomen door een nieuwbouwflat waarvoor bouwaanvraag uit 2007.

Rijwoningen van elk twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rusten op een doorlopende houten winkelpui. Deze laatste is van het klassieke type met pilasters en entablement, omvat twee winkels met zijportaal en een aparte toegang voor het achterliggende beluik. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met lekdrempel, op de tweede verdieping op een onderdorpel. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eenheidsbebouwing van arbeidershuisjes ()

Eenheidsbebouwing van arbeidershuisjes, samen vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Doorlopende neoclassicistische houten pui met drie smalle deuren en twee vensters. Bepleisterde afschilferende bovenbouw met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting afgesloten met eenvoudig entablement.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine