Teksten van Witten Griffoen

Witten Griffoen ()

Traditioneel diephuis genaamd "den Witten Griffoen", van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), dat in kern opklimt tot de periode 1515-1545. De trapgevel werd na instorting gereconstrueerde in opdracht van Georges Verbeeck naar een ontwerp door de architect H. Torfs uit 1977. Een gevelsteen vermeldt de huisnaam “Witten Griffoen” en het jaartal 1515.

Trapgevel van zes treden met overhoekse fioelen en topstuk, in baksteenbouw met spaarzaam gebruik van witte natuursteen voor de sokkel, speklagen, lateien, sluit- en hoekstenen, de vensterposten en negbloken van de geveltop, verankerd door smeedijzeren muurankers. Op begane grond en bovenverdieping, rechthoekige deur- en vensteropeningen onder ontlastingsbogen met sluit- en hoekstenen. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met dezelfde ontlastingsbogen, kwarthol geprofileerde posten en negblokken, waarvan het lagere middenluik zich onderscheidt door een latei op kraagstenen. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een balkgat doorbreken de topgeleding.

In de voorkamer op de eerste verdieping werd in 1978 een fragment van een muurschildering ontdekt, mogelijk behorend tot twee successieve decoratielagen. De oudste met een laatgotisch rankdecor was te dateren in de vroege 16de eeuw, de jongste met renaissance architectuurdecor in de tweede helft van de 16de eeuw.

Achter het huis bevindt zich een ‘achterbuurt’, in de volksmond "Calloies gang", die al in 1515 zou bestaan hebben. Binnenplaatsje met onregelmatige vorm omgeven door witgeschilderde lijstgeveltjes, te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters en deuren.Tegen nummer 3, Onze-Lieve-Vrouwebeeldje daterend van 1854.

• MACLOT P. 1984: Meer van wan'd'en weten te Antwerpen... Een verdwenen muurschildering in 'den Witten Griffoen, Lange Ridderstraat nr. 78, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1984.3, 29-34.
  • OPDENACKER M. 1977: De Witte Griffioen, Anno 1515, Cornelis Floris 3.1, 12-16.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo

Witten Griffoen ()

Gereconstrueerde trapgevel (1977) met links smalle deur die toegang verleent tot schilderachtige achterbuurt, zogenaamd "Witten Griffoen", in de volksmond ook zogenaamd "Calloies gang". Zou reeds bestaan sedert 1515 (zie opschrift). Binnenplaatsje met onregelmatige vorm omgeven door witgeschilderde lijstgeveltjes (tweede helft van de 19de eeuw?) met rechthoekige vensters en deuren; tegen nummer 3, Onze-Lieve-Vrouwebeeldje dagtekenend van 1854. Langs westzijde bemerkt men de puntvormige achtergevel met schouderstukken en ankers van nummer 77.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine