erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis en Lepelaarsgang of Varkensgang

bouwkundig element
ID: 5414   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5414

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeƫn en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk met traditionele kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een stucdecor (schijnvoegen, golfmeanderfries en vensteromlijstingen) uit begin 20ste eeuw, op een hardstenen plint. Regelmatige ordonnantie opgebouwd uit registers van rechthoekige deur en vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, op kordonvormende lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op modillons. Een rechthoekige poort in de rechter travee geeft toegang een beluik.

Het beluik klimt op tot de 17de eeuw en werd toen "Lepelaarsgang" of "Varkensgang" genoemd. Smalle gang loodrecht op de straat, met zes beschilderde huisjes van een bouwlaag onder pannen lessenaarsdaken waaronder baksteenfriezen. Rechthoekige muuropeningen en enkele rondboogdeurtjes. Het complex huisvest sinds geruime tijd een restaurant.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis en Lepelaarsgang of Varkensgang [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5414 (Geraadpleegd op 31-05-2020)