Geheel van drie winkelhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Vereecken, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1903.

Jules Dries wiens loopbaan eind jaren 1890 van start ging, realiseerde rond de eeuwwisseling een groot aantal burgerhuizen in neoclassicistische stijl, met name in de wijk Zuid. In de jaren kort vóór de Eerste Wereldoorlog wisselde hij dit conventionele stijlidioom af met ontwerpen in beaux-artsstijl of een gematigde art nouveau. Tot zijn belangrijkste realisaties uit deze periode behoort de music-hall en bioscoop uit 1914 in de Quellinstraat, bekend als Cinema Eden of Ciné Quellin.

Rijwoningen van één (nummer 35) of twee traveeën (nummers 33 en 37) onder een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rustten oorspronkelijk op een hoge, klassieke houten winkelpui met zijportaal en hardstenen plint; nummer 37 is gedecapeerd. Het gevelfront is opgevat al een symmetrische eenheid, horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, en gemarkeerd door het als risaliet geaccentueerde middenpand. Geflankeerd door pilasters, zijn de bovenvensters van dit laatste gevat in een kwarthol geprofileerde, korfboognis met cartouchesleutel waarop de initialen LVB van opdrachtgeefster weduwe Vereecken; oorspronkelijk vormde een attiekverdieping met pilastergeleding de bekroning. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De winkelpuien en daken zijn verbouwd.