Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5424

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis op de hoek van Orgelstraat en Leopoldstraat, waarvoor een bouwaanvraag uit 1830. De naam van de bouwheer is onleesbaar, ontwerper noch aannemer vallen uit het bouwdossier af te leiden. De winkelpui en eerste verdieping werden quasi volledig heropgebouwd in opdracht van Olivier Van Stratum, naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1903.

Met een gevelbreedte van vijf bij drie traveeën, omvat het hoekhuis vier bouwlagen oorspronkelijk onder een schilddak dat recent werd vervangen door een pseudo-mansarde. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een pui met schijnvoegen uitstralend boven de rechthoekige deur- (eerste en voorlaatste travee) en vensteropeningen, daar waar de eerste verdieping zich onderscheidde door rondboogvensters met een geprofileerde waterlijst op doorgetrokken imposten. Beide niveaus werden in 1903 op het privé-portaal uiterst links na volledig heropgebouwd, tot een drieledige winkelpui met zijportaal en entablement (later opnieuw verbouwd), en de huidige geblokte tweede verdieping met rechthoekige vensters. Nadrukkelijk geleed door het gevelbreed omlopende balkon met voluutconsoles en ijzeren borstwering van de tweede verdieping, beantwoordt de opstand aan een drieledig schema. Dit bestaat uit de gedrukte pui, de geblokte eerste verdieping, en de hoofdverdiepingen, waarvan de tweede als bel-etage is gaccentueerd. Regelmatige registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, verrijkt met een entablement op de bel-etage; kordonvormende lekdrempels op de eerste verdieping, individuele lekdrempels in de topgeleding. Giet- of smeedijzeren borstweringen met diverse patronen uit de bouwperiode, op de entresol met spitsboogmotief, aan het balkon met rondstaven en sterrenfries, in de topgeleding met medaillon en kruisende diagonalen. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, blinde fries en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De huidige, geblokte pui uit blauwe hardsteen, met hoekportaal en vitrines, is van recente datum.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#465 en 1903#713.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204195 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis ()

Hoekhuis van drie + vijf traveeën er drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Eerste twee bouwlagen verlevendigd met imitatievoegen. Horizontale geleding door breed, doorlopend balkon op consoles op derde bouwlaag. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, op de derde bouwlaag onder gestrekte waterlijst en op de vierde bouwlaag afgesloten door middel van empire-getint hek. Gevelbeëindiging door middel van houten kroonlijst op klossen, gemarkeerd door geprofileerd kordon.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5424 (geraadpleegd op ).