Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, oorspronkelijk met enkelhuisopstand, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Het perceel maakt deel uit van het bouwblok tussen Willem Tellstraat en Henri Van Heurckstraat, de ‘Gasthuisbeemd’ aan de overzijde van de Kruidtuin. De gronden werden op 31 december 1829 in twaalf loten openbaar verkocht door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen, en vanaf 1830 bebouwd met voorname hotels (Leopoldstraat 23 tot 47, Henri Van Heurckstraat 1-3). Daarvan zijn vier bouwdossiers met betrekking tot vijf individuele panden geïdentificeerd. Van deze rij heren- en burgerhuizen bleven slechts vijf panden bewaard waaronder beide hoekpanden, echter zonder uitzondering grondig verbouwd. Het bouwdossier van nummer 29 is niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend.

Brede rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte schijnvoegen, is vandaag gecementeerde vanaf een verbouwde pui. Geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het linker portaalrisaliet. Dit laatste wordt op de bel-etage gemarkeerd door een aediculavenster omlijst door gekoppelde Ionische pilasters, een entablement en driehoekig fronton, en een balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering. Verder registers van rechthoekige vensters, op de bel-etage met gietijzeren borstweringen vanaf de puilijst. Gevelbeëindiging door middel van een houten kroonlijst op consoles, waartussen alternerend metopen en rozetten.

• Stadsarchief Antwerpen, foto PB#1745.