erfgoedobject

Gemeentelijke begraafplaats

bouwkundig element
ID
54288
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54288

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats gelegen achter parking tegenover de Kerkwegel, een brede met kastanjebomen afgeboorde dreef naar de dorpskerk, tevens benut als marktplein voor recent ingevoerde weekmarkt. In 1876 werd beslist een nieuwe begraafplaats op te richten ter vervanging van het vroegere kerkhof rond de kerk. Ingewijd op 11.02.1877. Met hagen omheind, later verdeeld door een kruiswegel en voorzien van boomaanplanting. In 1974 (zie gedenkplaat) westwaarts uitgebreid en aan de ingang voorzien van gebouw met overdekte toegang naar ontwerp van architect R. Hanselaer (Kalken).

Op de aanvankelijke, rechthoekige begraafplaats bleven nog enige monumentale hardstenen graftekens behouden onder meer van pastoor Van Den Dooren (1834-1898) met kruisbeeld op hoge geornamenteerde obelisk voorzien van marmeren gedenkplaat. Een paar graftekens op grote grafpercelen omheind met kettingen aan hardstenen paaltjes namelijk van de lokaal vooraanstaande families Rooman - d' Ertbuer (met wapenschild), de burgemeesters- en brouwersfamilie Walrave. Een verplaatst grafteken met typische symboliek en vormgeving van circa 1900: hardstenen kruis in imitatieboomstam met klimop op hoog voetstuk met onder meer een krans en toorts.

  • Pastorie Laarne, Pastoraal archief: Liber Rerum Memorabilium Ecclesia Paochialis de Laarne (ab anno 1872), p. 29-32.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 2002


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentelijke begraafplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54288 (Geraadpleegd op 02-03-2021)