Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Em. Gervais, naar een ontwerp door de architect Edmond J. Tyck uit 1902.

Edmond J. Tyck was in Antwerpen actief vanaf de jaren 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Zijn belangrijkste werken waaronder het Gesticht Arthur Van Den Nest in de Blindestraat, realiseerde hij in de jaren 1900 voor het Bureel van Weldadigheid (huidige OCMW), in samenwerking met de architect Ferdinand Dermond.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vandaag gecementeerd, met verlies van het stucdecor. Een gevelbreed balkon voorzien van een fraai gesmede ijzeren borstwering met rozetten markeert de eerste verdieping. Verder registers van rechthoekige bovenvensters, oorspronkelijk in geriemde omlijstingen en belijnd door gekorniste waterlijsten, op de bel-etage verrijkt met oren en sleutels. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met casementen in de fries, rest slechts de houten kroonlijst op modillons; houten dakkapel onder driehoekig fronton. De oorspronkelijk klassieke houten winkelpui is verbouwd.