Bloemistenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bloemistenhuis

Beschrijving

Opvallend bloemistenhuis uit het interbellum. Villa volgens bouwplan van 1930 gebouwd bij bestaande achterliggende bloemisterij in opdracht van Jozef De Kezel naar ontwerp van architect G. De Vloed (Melle). Authentiek blokvormig bakstenen huis onder overstekend tentdak (kunstleien) met vier dakkapellen. Oorspronkelijke pinvormige nokbekroning later vervangen door koperen zeilschip (naar verluidt in jaren 1950). Kenmerkend geel bakstenen gevelparement met oranje cordons en andere gevelaccenten, plint van blauwgeglazuurde vierkante tegels. Deur tussen achthoekige zijvensters op de rechter gevelhoek uitgespaarde brede portiek. Overhoekse erker op de andere voorgevelhoek. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling in de vensters.

Interieur met originele indeling, vloeren, deuren. Ruime inkom met verzorgde beuken trap met art-deco-vormgeving van trappalen tot zolderverdieping.

Haaks achter aangebouwde achterkeuken, WC en aansluitend bijgebouw met toegevoegde watertoren, naar verluidt van 1927.

Eén grote houten serre van de vroegere bloemisterij, naar verluidt van 1927. Van de vroegere stookinstallatie rest een ronde bakstenen schoorsteen van 1959.

Tuin aan de straatzijde voorzien van een klein en groot dubbel ijzeren toegangshek met ijzeren hekpijlers. Oorspronkelijk tuinpad naar de deur en omlopend tegen de huisgevels van rood en zwarte vierkante tegels in dambordpatroon.

• Gemeentearchief Laarne, Laarne voor fusie, 874.1, Bouwvergunningen 1913-1930.

Auteurs: Verbeeck, Mieke