Boerenwoning met gevelniskapel

Beschrijving

Boerenhuis met zijdelings aanpalend bijgebouw, volgens kadastergegevens opgericht in 1870 ter reconstructie van twee aaneen palende huisjes uit de eerste helft van de 19de eeuw, geteisterd door brand op 24.08.1870. Dwars op de weg gelegen woning en lager bijgebouw met aan de zuidzijde het voormalige erf, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk tussen twee bakstenen pijlers onder pannen zadeldakje. Verankerde baksteenbouw onder overstekende zadeldaken met pannen.

Erfgevel met rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk en toegevoegde dakvensters. Straatpuntgevel met gedichte, licht getoogde openingen (bewaarde duimen).

Gevelkapel in straatpuntgevel naast rondbogig zoldervenster. Grote rondboognis met natuurstenen dorpel in uitgewerkte omlijsting van gesinterde baksteen met kruisbekroning. Beglaasde nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en twee geknielde engelenbeeldjes.

Auteurs: Verbeeck, Mieke