erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
54306
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54306

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, in oorsprong opklimmend tot de 18de eeuw. Volgens de Ferrariskaart (1771-1778) omvatte de hoeve toen een dwars op elkaar gelegen boerenhuis en landgebouw. In de eerste helft van de 19de eeuw bezat de hoeve al een overeenkomstige aanleg als de huidige met achterin gelegen woning en twee haakse bedrijfsvleugels aan de straatzijde. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief werd het boerenhuis in 1872 uitgebreid in opdracht van Theodore Goethals uit Gent.

De hoeve is aan de noordoostzijde omgracht en aan de oostzijde afgezet door witgeschilderde betonnen paaltjes. Erftoegang met buishekken links van het landgebouw aan de straatkant. Hoevegebouwen gelegen rondom een deels met gras begroeid en deels verhard erf. Het cirkelvormige, gekasseide gedeelte voor de dwarsschuur verwijst naar een verdwenen rosmolen. Aan de zuidzijde van het erf ingeplant boerenhuis met aanpalende stallen. Mogelijk bleef een restant van de oorspronkelijke woning bewaard in het lagere gedeelte. Verankerde baksteenbouw onder vernieuwde pannen zadeldaken. Gerenoveerd boerenhuis van vier traveeën op een gecementeerde plint. Dubbele baksteenlijst onder de dakrand. Licht getoogde, beluikte vensters op lekdorpels en met 20ste-eeuwse schuiframen. Aanpalende stal met witgeschilderde erfgevel op gepikte plint.

Dwarsschuur met dubbele dwarsdoorrit aan de westzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder zadeldak bedekt met pannen. Kenmerkende verluchtingsspleten. Groengeschilderde poorten, staldeuren en laadluik. Lager aanpalend volume onder lessenaarsdak aan de straatkant.

Ten noorden aan de straatkant gelegen stalvleugel met voormalige inrijpoort naast de huidige erftoegang. Zwartgeschilderde, gietijzeren aalpomp tegen de straatgevel. Grotendeels witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint en onder een zadeldak bedekt met pannen. Linker zijpuntgevel met bebording tegen de top. Opnieuw groengeschilderd houtwerk. Lage erfgevel afgelijnd door getrapte daklijst onder brede dakoverstek.

Sterk begroeid bakhuis van het enkelvoudig type in de erfhoek ten zuidoosten van het boerenhuis. Kopgevel met lage toegangsdeur onder houten latei.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de dwarsschuur werd het lager aanpalende volume onder lessenaarsdak gesloopt. De aan de straatkant gelegen stalvleugel en de gietijzeren aalpomp zijn inmiddels ook verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54306 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.