Winkelhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl op de hoek van Leopoldstraat en Tabakvest, volgens de bouwaanvraag uit 1869 opgetrokken in opdracht van Alphonse Bogaerts-Vekemans, een beeldhouwer en bronsgieter die hier een winkel van pendules en kandelaars uitbaatte. Hij liet in 1884 de winkelpui aanpassen met een hoekportaal door de architect François De Vooght. De huidige gebogen dakstructuur dateert uit 1996.

Hoekhuis van twee bij negen traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een afgesnuit pannen zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de eerste zes traveeën met de oorspronkelijke winkelpui. Deze worden in de bovenbouw per twee gebundeld door kolossale second-empirepilasters met een gegroefde basis en een rozet in het kapiteel, en geaccentueerd door geriemde omlijstingen met oren en op de tweede verdieping onderdorpels met rozet. Recent verlengd en aangepast, wordt winkelpui geritmeerd door bewerkte houten pilasters, en colonnetten ter hoogte van het hoekportaal. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, in de vijf rechter traveeën eveneens met geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 572#980 en 1884#1531.