erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
54311
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54311

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw met mogelijk bewaarde oudere kern, heden in gebruik als winkel (nummer 3) en bankgebouw (nummer 5).

Volgens het kadasterarchief werd in 1870 een hier bestaande woning gedeeltelijk vernieuwd in opdracht van bakker Nicodème Vliebergh. Enkele jaren later, in 1873, werd de woning vergroot (registratie in 1876).

In 1939 werd het winkelhuis opgesplitst in twee woningen (zie ook bouwaanvraag van 1938); dit ging wellicht met enige wijzigingen gepaard. Nog in de loop van de 20ste eeuw werden de druiplijsten boven de (beluikte) vensters en de houten kroonlijst op klossen verwijderd. Woningen van twee bouwlagen en twee en drie twee traveeën, met tegen de achtergevel aanbouwen uit de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldak bedekt met kunstleien.

Lijstgevel met gevelverspringing rechts van de centrale deuropening en met bepleisterde imitatie hoekkettingen op de gevelhoeken. Toegangsdeur (nummer 5) onder geprofileerde druiplijst en met getrapte bakstenen rechtstanden. Licht getoogde openingen in bepleisterde en witgeschilderde omlijstingen (vernieuwd houtwerk). Gewijzigde winkelpui in nummer 3. Sterk aangepast interieur.

  • Gemeentearchief Laarne, Laarne voor fusie, 874.1, bouwaanvragen 1938-1945.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54311 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.