erfgoedobject

Herberg

bouwkundig element
ID
54312
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54312

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herberg "St. Hubert", in oorsprong wellicht opklimmend tot de 18de eeuw. In 1736 was er melding van "eene behuijsde hofstede…ghestaen ende gelegen is binnen de voornoemde prochie ende baronnie van Laerne op het dorp wesende eene herberghe genaempt Sinte Hubrecht", uitgebaat door Jan Walrave. Herberg Sint-Hubertus komt ook voor in de lijst van plaatselijke herbergen opgesteld in 1773. Volgens het kadasterarchief werd het hier bestaande gebouw in 1869 gedeeltelijk vernieuwd in opdracht van cabaretier Eduard De Moor, na afsplitsing van een deel. Een ongedateerde archieffoto geeft de herberg weer met gevelopschrift "In St Hubert bij de W. De Poorter (...)". De herberg vertoonde vroeger een beraapte voorgevel met rechthoekige muuropeningen in een contrasterend bepleisterde omlijsting. In de tweede helft van de 20ste eeuw werden de openingen op de begane grond aangepast.

Breedhuis van twee bouwlagen en vier traveeën met een links aanpalend volume van één bouwlaag en twee traveeën naast de oprit met ijzeren hek aan gemetste hekpijler. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gecementeerde en geschilderde straat- en zijpuntgevel, witgeschilderde bakstenen achtergevel. Voorgevel met deels getrapte daklijst en rechthoekige openingen in eenvoudige omlijsting, op de bovenverdieping met doorgetrokken onderdorpel; vroeger pseudo-venster rechts niet meer zichtbaar. Eénlaags volume met opkamer en kelder, zie kelderluik in linkerzijpuntgevel.

Achtergevel van hoofdvolume vooruitspringend en slechts één bouwlaag hoog onder verlengd achterdakschild. Kleiner volume van de woning met opvallende afgeronde achtergevelhoek naast de oprit. Muuropeningen onder houten latei, met luikduimen en twee vensters naast de achterdeur met diefijzers.

  • DE WILDE Johan R.J., Bomen op het patrimonium van de baron van Laarne op het einde van de 18de eeuw, in Castellum, XVIII, 3, 2001, p. 21.
  • SCHEPENS E.L., 125 jaar brouwerij Walrave Laarne 1862-1987. Beknopte geschiedenis van het bierbrouwen en jeneverstoken in Laarne, Laarne, 1987, p. 6, 8.
  • SCHEPENS E.L., BALTHAU E . e.a., Laarne herzien, Laarne, 1991, p. 27, 72.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54312 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.