Dorpscafé

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé

Beschrijving

Café "De Pluim", gelegen op de hoek met de Molenstraat. Het gebouw klimt vermoedelijk op tot de jaren 1750 (zie jaarankers "175."). Volgens de gegevens uit het kadasterarchief was het gebouw in 1835 eigendom van olieslager Pierre Herrebaut. In de jaren 1860-1870 eigendom van de familie De Visscher.

Vooruitspringend breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën. Verankerde baksteenbouw op bepleisterde plint, witgeschilderde achtergevel op gepikte plint. Linkerzijgevel met jaarankers "175." en schuin oplopend bakstenen rookkanaal. Volgens archieffoto’s voorheen beraapte voorgevel met door contrasterende omlijstingen gemarkeerde muuropeningen. Rechthoekige vensteropeningen met hardstenen lekdrempels. Toegangsdeur in 19de-eeuwse neoclassicistische blauwe hardstenen omlijsting met kroonlijst, entablement en pilasters op neuten. Flankerende brede houten winkelpuien uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (na 1930). Vierkante bakstenen pijler met blauwe hardstenen deksteen tegen de rechterzijgevel.

Interieur met deels bewaarde indeling. De interieuraankleding is typerend voor het eerste kwart van de 19de eeuw. Bewaarde, doch in het tweede kwart van de 20ste eeuw met hout beklede moerbalken in de ruimtes aan de straatkant (gelijkvloerse verdieping); tussenliggende plafondvelden met geprofileerd lijstwerk. Tussen beide ruimtes (waaronder gelagzaal), dubbele beglaasde deur met decoratieve ijzeren roedeverdeling. Tweedelige achterkeuken met eenvoudige schouwmantel en ingemaakte kasten met rozetmotieven. Huiskelder met bepleisterd tongewelf onder de gelagzaal. Houten trap in trapkast naar verdieping. Sobere interieurafwerking op de verdieping met onder meer paneeldeuren opgehangen aan hengsels, ingemaakte kasten, schouwmantels met houten tabletten, plafonds met bepleisterde moerbalken of eenvoudig lijstwerk. Zolderverdieping met getelmerkt dakgebinte.

• SCHEPENS E.L., BALTHAU E. e.a., Laarne herzien, Laarne, 1991, p. 17.

Auteurs: Verbeeck, Mieke