Teksten van Burgerhuis Duynzicht

Eclectisch burgerhuis Duynzicht (WVL50) ()

Eclectisch burgerhuis zogenaamd "DUYNZICHT" uit de jaren 1920, naar analogie met nummer 26. Twee bouwlagen en twee traveeën onder geknikt zadeldak. Voluutvormige kroonlijst. Lichtrode baksteenbouw verlevendigd door een witgeschilderde bepleistering van de bow-window, banden en de getrapte omlijsting van de rondbogige muuropeningen op de benedenverdieping. Resterende muuropeningen rechthoekig, dakvensters onder meer onder gebogen kroonlijst. Bewaarde deur onder bovenlicht met sierlijke roedeverdeling in de vorm van medaillon. Vensterrisaliet.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Rij eclectische burger- en opbrengsthuizen (WVL8) ()

Nummers 14-26. Eclectische rij burger- en opbrengsthuizen uit de late jaren 1920, behalve nummer 16 met modernistische inslag uit jaren 1930. Meerdere huisnamen: zogenaamd "Duynzicht" (nummer 14), "Résidence Mireille" (nummer 18), "Henri" (nummer 20), "Yvonne" (nummer 22), "Villa Jean" (nummer 24). Nummer 18 in plint gesigneerd architect A. Pattyn (Oostende) en aannemer G. Versluys (Bredene); volgens bouwaanvraag van 1929.

Twee à drie en een halve bouwlagen, twee à drie traveeën onder meer een smalle deur- + een brede venstertravee; zadel- en mansardedaken. Baksteenbouw, bij nummer 18 gemerkt "Canoy-Herfkens Steenfabrieken Venlo"; onder meer ook accentuerend gebruik van simili. Gevelritmerende erkers en in mindere mate dakvensters.

• Gemeente-archief Bredene, 874.1, 1929-1930.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie