Teksten van Burgerhuis Ma campagne Hélène

Huis Ma Campagne Hélène (WVL50) ()

Benaming, zie belettering portaal. Deels vrijstaande, schuin tegenover de weg gelegen woning, in pakketbootstijl, gesigneerd architect S.R. Smis (Oos­tende) en volgens bouw­aanvraag van 1934. Omhaagd voortuintje.

Breedhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder plat­ dak. Baksteenbouw met gecemen­teerde bovenverdieping; typerende betegeling onder meer voor de onderdor­pels en het portaal, keienbepleistering en verglaasde daklijst. Boven de kroonlijst uittorenende kokervormige uitbouw. Aansluitend breed afgerond balkon boven erker met uitgespaard portaal links. Halfrond balkon­ boven rechthoekig garagepoort. Hori­zon­tale ven­ster­re­gis­ters, in por­taal­hoek omlo­pend en met geo­me­trische glas-in-loodbegla­zing. Patrijspoorten in de rondboogdeur. Zuidelijke achtergevel met galerij voor­zien van tuintrap.

• Gemeentearchief Bredene, Bouwvergunningen, sine dato, 3/5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Huis Ma campagne Hélène (WVL8) ()

Zogenaamd "Ma campagne Hélène" zie belettering portaal. Deels vrijstaande woning met omhaagd voortuintje, aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, gesigneerd architect S.R. Smis (Oostende) en volgens bouwaanvraag van 1934. Breedhuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. Baksteenbouw met gecementeerde bovenverdieping; typerende betegeling onder meer voor onderdorpels en portaal, keienbepleistering en verglaasde daklijst.

Verticaal oplopende, halfronde uitbouw aansluitend bij breed balkon van erker met uitgespaard portaal links. Halfrond balkonnetje boven rechthoekige garagepoort. Horizontale vensterregisters, in portaalhoek omlopend en met geometrische glas-in-loodbeglazing. Patrijspoorten in rondboogdeur. Volgens bouwaanvraag, zuidelijke achtergevel met galerij voorzien van tuintrap.

• Gemeentearchief Bredene, bouwvergunningen sine dato, 3/5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie