Home d'enfants Neptune

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa L'Yser

Beschrijving

Hoekpand, oorspronkelijk zogenaamd "Villa L'Yser", later "Home d'enfants Neptune", in 1939 uitgebreid met nieuwbouw zijde Kroonlaan, later hotel-pension met recente vleugel zijde Zee­laan gekend als "Les Clos Fleuris".

Oorspronkelijk alleenstaande, eclectische villa bij hoek Kroon­laan, uit de jaren 1910. Souterrain, twee bouwlagen en twee + één + één traveeën onder schilddak (leien) voorzien van dak­kapellen. Overstekende dakrand op houten modillons. Baksteenbouw met gebruik van simili voor de ho­rizon­tale banden. Markante zeszijdige hoektoren met omlopen­de, beglaasde loggia ter hoogte van de bel-etage en klokvormige torenhelm met houten dakkapelletjes (verwijderd). Rechthoekige vensters met deels bewaard houtwerk gekenmerkt door bovenlich­ten voorzien van kleine roedeverdeling. Getoogd portaal met steektrap. Recenter, laag aanbouwsel tegen hoektoren.

Aan de Kroonlaan, gebouw in de trant van de nieuwe zakelijkheid, aansluitend bij het hoekpand. Uitbreiding naar ontwerp van architect A. Demulder (Oostende), van 1939. Drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gevelfront met afge­ronde hoek rechts, horizontale vensterregisters met gra­nitopilasters ­en betegelde onderdorpels. Vrijstaande gecemen­teerde rechter zijgevel.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, Bouwvergunningen, sine dato, 1/5.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien