Villa 't Kapoentje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage 't Kapoentje

Beschrijving

Naar verluidt voorheen zogenaamd "La Brise", nu "'t Kapoentje", en daterend van 1927. Anglo-Normandisch getinte cottage met garage middenin grote, omhaagde tuin; toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers onder leien luifel; gesigneerd architect A.V. Fobert (Oostende) zie hekpijler rechts. Twee bouwlagen onder zadeldaken van rode pannen afgewisseld met zwarte voor zigzagmotief, gedomineerd door leien klokdak van in zeszijdige toren oplopende erker. Baksteenbouw afgewisseld met simili en pseudovakwerk; gebruik van natuursteen voor sokkel en hoekblokken. Uitgebouwde puntgevels, deels met afgeschuinde hoeken en ovale oculi op bovenverdieping en in geveltop onder wolfseind. In oksel toren/west-puntgevel, vierzijdige loggia met korfbogen op geribde zuilen onder balustrade. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen, ruitvormige in de toren; onder meer kleine roedeverdeling.

Bewaard interieur. Hal: beschilderde balkenzoldering en houten trap met kast. Torensalonnetje: stucplafond met kraalmotief en gestileerde bloemvazen. Leefkamer: zoldering, zie hal. Korfbogige binnen- en salondeuren met geslepen beglazing.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie