Villa Duinrust (WVL50) ()

Benaming, zie opschrift in stenen van hekpijlers. Blik­van­gende, eclec­tische villa gesigneerd architect André-Louis Daniëls (Oos­ten­de), circa 1908 gebouwd voor Gentse antiekhandelaar Van­hove en gelegen op hoekperceel bij de Peter Benoitlaan. Voor­tuin, om­muurd en met twee smeedijzeren toegangshekken tussen bak­ste­nen pij­lers; onder meer bekronende leeuw met wa­pen­schild, evenals tuinornamentiek.

Grosso modo L-vormig gebouw met souterrain en één bouwlaag onder leien wolf- en dito zadeldak met getrapte dakvensters, in de oksel gedo­mi­neerd door ronde huistoren overgaand in achthoekige plattegrond ter hoogte van het belvedère onder spits met ajuinbekroning. Rode bak­steen­bouw met afwis­selend ge­bruik van blauwe Boomse klom­pjes voor korf­bogige ontlas­tingsbogen van rechthoekige vensters met boogveld in vis­graat­ver­band. Typerende verwerking van gerecu­pereerde natuurstenen ornamenten onder meer car­tou­ches en voluutcon­soles. Grosso modo be­hou­den hout­werk; lui­ken; kleine roe­den en onder meer ook glas in lood.

Verdiepte rondboogdeur met uitgewerkte sluitsteen. Bordes met dubbele steektrap, gedateerd wapenschild "1650". Deels be­glaas­de to­ren­deur met eenvoudig trap­pen­bor­des. Zijt­rapge­vels, links met houten loggia op engelencon­sole.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 86.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Villa Duinrust (WVL8) ()

Zogenaamd "Duinrust" zie opschrift in stenen van hekpijlers. Blikvangende, eclectische villa gesigneerd architect André-Louis Daniels (Oostende), circa 1908 gebouwd voor Gentse antiekhandelaar Vanhove en gelegen op hoekperceel bij Peter Benoitlaan. Voortuin, ommuurd en met twee smeedijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers; onder meer bekronende leeuw met wapenschild, evenals tuinornamentiek zie arduinen Toscaanse zuiltjes en dito sokkels gerecupereerd.

Grosso modo L-vormig gebouw met souterrain en één bouwlaag onder leien wolf- en dito zadeldak met getrapte dakvensters, in de oksel gedomineerd door ronde huistoren overgaand in acht ter hoogte van het belvedère onder spits met ajuinbekroning. Rode baksteenbouw met afwisselend gebruik van blauwe Boomse klompjes voor korfbogige ontlastingsbogen van rechthoekige vensters met boogveld in visgraatverband. Typerende verwerking van gerecupereerde natuurstenen ornamenten onder meer cartouches en voluutconsoles. Grosso modo behouden houtwerk; luiken; kleine roeden en onder meer ook glas in lood.

Verdiepte rondboogdeur met uitgewerkte sluitsteen. Bordes met dubbele steektrap, gedateerd wapenschild 1650, balustrade en schildleeuwen ter bekroning van de trappalen. Deels beglaasde torendeur met eenvoudig trappenbordes. Zijtrapgevels, links met houten loggia op engelenconsole.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 86.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie