Samenstellen van villa's in cottagestijl

Beschrijving

Prinses Marie-Josélaan nummer 6, zogenaamd "Hope Cottage"; nummer 10, nu zogenaamd "Malaure", echter voorheen respectievelijk "Cottage" (1926) en "Ivan-Liette" (1931); nummer 12, vroeger zogenaamd "Les Prés" (1931). Twee Anglo-Normandisch getinte samenstellen met drie in L-vorm gekoppelde, lage cottages uit jaren 1920 te midden van omhaagde tuin, bij respectievelijke hoeken Prinses Marie-Josélaan; voormalige eigendommen van de familie Samdam. Behouden tuinhek onder luifeltje met open spant voor nummer 10. Baksteenbouw met gebruik van pseudo-vakwerk in licht overkragende puntgevels van risalieten en dakvensters; pannen zadeldaken. Begane grond gekenmerkt door loggia's onder meer met rondboogarcade. Rondboogdeuren soms onder luifel.

Oorspronkelijk houtwerk met kleine roeden en luiken nauwelijks bewaard. Nummer 27/Prinses Marie-Josélaan nummers 10-12: typerende tweezijdige erkertjes op getrapte console van blauwe Boomse klompjes. Onder meer aanleunende garages in aansluitend bouwtrant.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 83-84.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie